Att renovera är en hel del jobb, men att göra det själv leder till att det blir billigare och ger därför större möjligheter att välja dyrare material och köpa inredning av hög kvalitet. Även om du tycker om att måla och snickra är det också viktigt att vara noggrann vid val av färg och inredning för att slutresultatet ska bli bra.

Innan du sätter igång en renovering gäller det att skapa en bild av hur slutresultatet ska bli. Ta hjälp av inredningstidningar och inredningsbloggar. Om du funderar på att sälja ditt hus eller lägenhet inom några år är det smart att välja neutrala färger, eftersom det gör att fler potentiella köpare kommer att bli intresserade. Utgå från pris och tillgänglighet när du planerar inredningen. Vill du ha ett stort utbud till bra priser är byggmax ett givet val där du hittar det mesta för din renovering.

Inred med hjärta och hjärna

Det är lätt att inreda utifrån tycke och smak, men även förnuftet behöver få vara med och bestämma. Det är nämligen ofta så att de djurmönstrade tapeterna eller knallrosa kaklet du älskar idag kommer att göra dig vansinnig om något år. Både hjärta och hjärna måste få vara med och bestämma när det är dags att renovera och om ni är flera i familjen är det dessutom viktigt att alla blir nöjda om det är ett gemensamt rum som ska inredas.

Måla om – enklaste sättet att renovera

Att måla om ett rum är något även den mest ohändiga personen klarar av och det är dessutom enkelt att byta färg efter bara något eller några år. Till skillnad från att spika upp en ny panel eller att lägga nytt golv krävs det för det mesta bara inköp av målarfärg och bra rollers eller penslar. Om ytan är ojämn kan det krävas en del underarbete med spackling och slipning, men om ytan är målad krävs för det mesta bara en strykning med grundfärg innan målarfärgen kan strykas på.

Neutrala färger och hållbarhet

Dagens inredningstrender handlar bland annat om neutrala färger och hållbarhet. Istället för att ständigt kasta och köpa nytt är det nu inne att återvinna och vårda de möbler och inredningsdetaljer som du redan har eller köper på second hand. Retro är en annan av de gällande trenderna och retrotrenden passar som handen i handsken med hållbarhetstrenden, eftersom den gynnar loppisfynd.

Två av de neutrala färger som är trendiga just nu är nyanser av beige och greige. Färgen gregie är en blandning av färgerna grå och beige. Trots trenden med neutrala färger finns det samtidigt en trend med mycket och glada färger. Att inreda ett rum med starkare färger på inredningsdetaljerna, som att välja gardiner i gult och en matta i rött, är perfekt för den som vill kunna byta färger när en ny, mer inspirerande, trend dyker upp.