Få insatser, när det gäller renovering, ger så stor effekt i förhållande till hur mycket tid det tar som att tapetsera om ett rum. Hur väggarna ser ut har otroligt stor betydelse för hur vi uppfattar ett hem och att tapetsera är faktiskt något som de flesta klarar utan att vara särskilt händiga. Man behöver dock oftast vara två under själva tapetseringen. Hur svårt det är att tapetsera beror på hur mönstret ser ut. Ibland är det viktigt med mönsterpassning så att mönstret på en tapetlängd tar vid där den andra längden slutar.

Tänk på detta innan du väljer tapet

Det finns hur många olika tapeter som helst ute i handeln. Det viktigaste är inte att bläddra igenom så många pärmar med tapetprover som möjligt utan att ta med sig provbitar (gärna i lite större format) hem, så att man lättare kan se hur det kommer att bli med tapeterna på väggen. Vissa återförsäljare har specialiserat sig på vintage tapeter, alltså äldre originaltapeter i perfekt skick. Det kan vara ett bra val om man gillar inredning från en speciell epok eller vill kombinera köksskåp i original med tapeter från samma årtionde. Läs om hur den gamla lanthandeln från sekelskiftet blev ett drömboende om du vill mer inspiration kring hur man kan kombinera gammalt och nytt.

Innan du tapetserar

Om väggen på vilken du vill fästa tapeterna inte är helt jämn så kan det hända att tapeten i sig döljer skavankerna. Lite större sprickor och hål spacklar man snabbt igen. Att tapetsera kräver alltså oftast mindre förarbete än att måla. Något som dock kan se fult ut och som kräver en lite större insats är de gamla tapetskarvarna, om du tapetserar direkt på en befintlig tapet. Dessa får man ofta slipa ner innan man sätter upp de nya tapeterna. Gamla tapeter kan även avlägsnas, det underlättar om man först blött ner dem ordentligt så att de sväller och släpper från underlaget.