En lyckad renovering kan öka bostadens värde rejält och därför lönar det sig att lägga några timmar på planering av hur den egna bostaden kan fixas till inför en försäljning. Hur mycket en bostad ökar i värde efter en renovering beror på hur stor bostaden är och framförallt i vilken stad den ligger i. En lägenhet i Stockholms innerstad för flera miljoner kronor lönar sig ofta att lägga ner pengar på eftersom investeringen troligen kommer att vara lönsam. Att renovera ett hus i en avfolkningsbygd är däremot antagligen bortkastade pengar eftersom det kanske till och med är svårt att ens hitta en köpare. Om du är intresserad av att sälja din bostad på Söder i Stockholm lönar det sig att kontakta en mäklare på Södermalm som kan området och även kan erbjuda en kostnadsfri värdering av din bostad. Mäklarna från Brokr i Stockholm har lång erfarenhet av bostadsmarknaden och kan även ge dig tips om vilka renoveringar som kan vara lönsamma att göra inför försäljningen.

Renoveringstips inför en bostadsförsäljning

De flesta bostadsspekulanter tycker att det är attraktivt om köket och badrummet är nyrenoverat men att sätta igång med en omfattande och dyr renovering av kök och bad är inte alltid en smart idé. Eftersom denna typ av renovering är dyr är det inte alltid säkert att du kommer att få tillbaka pengarna utan det beror på läget på bostadsmarknaden och i vilket område bostaden ligger. Däremot kan det löna sig att till exempel endast lämna in köksluckorna för omlackering och att byta ut toalettstol och handfat om dessa ser slitna och ofräscha ut.

Mindre renoveringar är för det mesta lönsamma eftersom de, trots att de är billiga, gör stor skillnad för hur lägenheten upplevs. Att måla om väggar eller slipa om golven gör att hemmet upplevs som nytt och fräscht, särskilt om även möbler och andra inredningsdetaljer fräschas upp. Vid färgvalet är det viktigt att alltid välja neutrala färger som vitt, grått och beige och att undvika starka och skrikiga färger. En neutral inredning lockar fler potentiella köpare eftersom de lättare kan föreställa sig hemmet som ”sitt” än om det hade varit inrett i en personlig stil med speciella färger och personliga resefynd och fotografier från släktträffarna.

När ytskikten är uppfräschade gäller det att också vara noggrann vid städningen så att fönster och alla andra ytor är putsade och dammfria. Försök att möblera på ett sätt som gör att hemmet upplevs som luftigt och ställ gärna in växter i vackra krukor för att skapa ett mer levande hem. Om soffan ser sliten ut kan tyget tvättas eller kanske bytas ut helt. Köp gärna nya kuddar och plädar till soffan för att skapa en inbjudande känsla i vardagsrummet. Det första intrycket av bostaden är hallen så lägg därför gärna lite extra omtanke där genom att placera ut en fin matta och om det får plats en grönskande växt och en spegel. Speglar passar extra bra i små bostäder eftersom det skapar rymd och illusionen av att rummet är större än det egentligen är.