Målaryrket kan tilltala många – av olika anledningar. Det kan verka som ett ensidigt yrke där du bara gör penseldrag hela dagarna, men det är betydligt mer omfattande än så. Vad en del dock kanske undrar är om det är ett ensamt jobb eller om du upplever mycket av den sociala biten också. Svaret på den frågan ska vi reda ut här.

Arbeta som anställd

Om du precis har blivit klar i din yrkesroll som målare efter yrkesutbildningen kan det vara en bra början att starta lite smått som anställd. Då lärs du upp av en mer erfaren målare som visar dig hur du på bästa sätt gör arbetet och sätter dig in i rollen. Den här tiden brukar bli ganska social eftersom du går i någon annans fotspår hela tiden, så att säga. Hur många du arbetar med kan variera. Ett stort projekt kan kräva många av er medan ett mindre kanske bara efterfrågar ett par målare.

Starta målerifirma

Om du vill jobba mer enskilt och sätta ditt eget schema, kan du öppna ditt eget företag som målare. Huruvida du anlitar fler personer är ditt val. Om du får in många förfrågningar på uppdrag kan det till slut bli så att du blir tvungen att anställa folk för att klara av arbetsbördan. Om så blir fallet är det dock viktigt att du blir en bra arbetsledare och arbetsgivare och lär upp de personer som kommer in i företaget. Det är med andra ord lämpligt att du går en ledarskapsutbildning och tar en executive mba för att bli proffs på samarbetsförmåga och lyhördhet på arbetsplatsen.

Mötet med kunder

Om du tycker om att träffa nya människor ofta, är målaryrket ett bra tips. Speciellt eftersom du ständigt träffar nya uppdragsgivare eller kunder, rättare sagt. Mötet med kunder kan vara mycket berikande, eftersom du dessutom ofta träffar dem i sina hem. Du kanske ofta får uppdrag som innefattar renoveringar av fasad eller interiör. Var också beredd på en del galna möten. Många hantverkare som dagligen träffar människor i sina privata hem får ofta uppleva ett förvåningens ögonblick på alla möjliga sätt. Men det är kanske det som också är charmen med hantverksyrket.

Utöver privatpersoner får du också träffa många ingenjörer, inredningsarkitekter och vanliga arkitekter, konservatorer och många andra hantverkare som jobbar på samma projekt som du. Så även om du är en egenföretagare som arbetar utan anställda, ska du veta att du alltid får skaka hand med nya personer på nya arbetsplatser hela tiden. Därför är det viktigt att du både är socialt öppen, pedagogisk och nyfiken. Att kunna hantera olika personlighetstyper är a och o och är samtidigt spännande. Lägg till den kreativa biten av målaryrket och du har din vardag som i ett nötskal.