För att hålla ett hus i bra skick är fasaden en väsentlig del att sköta om. Utan en välskött fasad är risken stor att även resten av huset slits mer än nödvändigt. En fasad fungerar inte bara som ansiktet utåt för huset – det är också dess skyddande skal som får ta emot många smällar under ett år. Snö, hård vind och stekande sol är alla väderfaktorer som sliter på fasaden, så det är nödvändigt för varje husägare att rusta upp det med jämna mellanrum. Den exakta proceduren för fasadrenovering skiljer sig åt beroende på vilken typ av hus du har. I Sverige är träfasader den vanligaste lösningen för villor, och då finns det flera olika metoder som gör att fasaden fräschas upp. Att regelbundet tvätta fasaden är en smart lösning som inte bara snyggar upp utsidan, utan också gör att färgen håller sin kvalitet längre och gör att du slipper måla om lika ofta. Det gör att du sparar pengar samt bidrar till en bättre miljö.

 

Förr eller senare måste du som villaägare ändå måla om ditt hus, och då kan en praktisk guide vara till hjälp. Det första steget är att skrapa bort den gamla färgen för att på så sätt göra plats för den nya och låta färgen fästa bättre. Det är dock viktigt att inte skrapa för hårt eller våldsamt eftersom det kan leda till skadade brädor, vilket gör att din fasad skadas permanent och måste bytas ut. Med en lätt hand kan färgen tas bort antingen med hjälp av en färgskrapa eller färgborttagningsmedel. Därefter är det bara att stryka på den nya färgen och njuta av ett nymålat hus. En trävilla bör målas om med jämna mellanrum, men om du gör ett gott arbete och målar fasaden behöver du inte stå med penseln i hand varje år.

 

Om fasaden skulle bestå av skadade plankor eller på andra sätt vara ansatt av en träskada kan du behöva göra en omfattande renovering som mer grundligt fräschar upp fasaden. Faktum är att det i många fall gör att fasaden blir helt ny. På grund av det omfattande ingreppet i huset kan det vara en dyr och komplicerad lösning som du ofta kan förebygga genom att ta hand om fasaden med regelbunden skötsel. Vid fasadrenovering behöver du noga tänka över valet av material eftersom alltför billigt virke kan leda till en instabil konstruktion och kräva ytterligare arbete. Kärnvirke är att föredra tack vare dess slitstyrka.

 

När du ändå är igång med att jobba på fasaden och har kanske slagit upp en byggnadsställning kan du också tänka över valet av energi. Med hjälp av solpaneler kan du nämligen dra ner på dina energikostnader och samtidigt göra miljön en tjänst. Solpaneler kan enkelt installeras på utsidan av huset och en fasadrenovering är därför ett lämpligt tillfälle att titta närmare på solenergi som energiform. Tänk även på det i samband med att fasadrenoveringen är klar, är ett ypperligt tillfälle att installera snygga markiser.

Måla om och renovera fasaden 1

Taggar