När man köper ett gammalt torp eller ett gammalt hus har de ofta vackra fönster från 1800-talet. Även om man vill bevara deras form eller det speciella glaset i dem, oroar sig många för att de släpper ut för mycket värme och således bidrar till en mycket hög elräkning. Det är därför vanligt att man vill byta ut gamla fönster. Men måste man verkligen det?window-414541_640

Även om fönstren ser ut att vara i dåligt skick kan de med största sannolikhet restaureras. När man byggde fönster förr valde man virket med största omsorg, för att det skulle stå emot väder och vind. Virkeskvaliteten i äldre fönster är därför ofta mycket bättre än i nya fönster. Att dessa gamla fönster skulle behöva bytas ut för att de läcker värme stämmer heller inte. Forskning har snarare visat att gamla fönster, tack vare sin breda luftspalt, är mer energisparande än moderna treglasfönster. Det finns med andra ord ingen anledning att byta ut gamla fönster mot nya på grund av deras isoleringsvärden. Om vintrarna, när det är som kallast, kan du ge fönstren extra hjälp genom att sätta för innanfönster. Sedan lägger du fönstervadd eller mossa mellan fönstrens ytterbåde och innerbåge, och skruvar fast fönstren. Om du sedan klistrar igen skarvarna med fönsterremsor behöver du inte oroa dig för att någon värme läcker ut. För att sätta upp remsorna klipper du dem i lämplig längd, doppar dem i vatten och drar bort det överflödiga vattnet med fingrarna. Sedan är det bara att trycka fast remsorna med hjälp av en trasa och låta dem torka. När remsorna ska tas bort inför sommaren är det bara att blöta dem igen, så lossnar de.

Vill man bevara sina gamla fönster går det med andra ord utmärkt, och om du tycker om hur gamla fönster ser ut och vill sätta in dem i ditt hus går det också bra, så länge du följer de steg som behövs för att få en bra isolering. Om du vill söka efter gamla fönster till salu gör du det lättast på Allaannonser.nu. Där söker du på de flesta annonssidor online med en enda sökning.

Taggar