Få detaljer på ditt hus är lika viktiga att hålla i bra skick som fönster. När det blåser kallt om vintern eller när det snöar lappvantar horisontalt är det fönstren som får den allra största smällen. Om du har slarvat med grundarbetet och installerat undermåliga fönster är risken också stor att du antingen får frysa eller vrida upp värmen så pass mycket att dina energikostnader skjuter i höjden. Dåliga fönster är en stor energitjuv eftersom de tillåter värmen i huset att sippra ut istället för att behålla den i rummet där den gör nytta. Att värma upp ett hus och låta värmen fly är att elda för kråkorna, och såvida ditt mål inte är att värma upp en och annan frusen fågel kan du spendera dina energikostnader på ett betydligt smartare sätt.

 

Att byta fönster kan verka som ett stort projekt, men vanligtvis är det en relativt smidig process. Om ditt hus har normala fönstermått går det lätt att beställa ett fönster hos någon av alla glasmästare och se till att få det installerat. De flesta glasmästare har ett stort sortiment av fönsterrutor, där du kan välja det som passar bäst för dina behov. Om du skulle behöva ett fönster av specialformat, exempelvis extra brett eller långt, så kan det nästan alltid ordnas på beställning.

 

När det kommer till den praktiska delen av att byta fönster kan du välja mellan att leja hjälp och se till att någon med expertiskompetens sätter in fönstret, eller så kan du göra det själv. Vissa fönster är svårare att installera än andra, varför det kan vara bra att vara säker på att du vet vad du sysslar med om du bestämmer dig för att göra allt på egen hand. Fördelen är förstås att du slipper betala någon för arbetskostnad och du kan enklare anpassa arbetet efter egna önskemål.

 

Det är stor skillnad mellan fönster och fönster, och att välja rätt är en viktig aspekt av ditt fönsterbyte. Materialet är kanske den allra viktigaste aspekten av att hitta rätt fönster. Själva rutan består förstås av glas, men i övrigt kan materialet variera stort. En vanlig lösning är så kallade PVC-fönster, som är ett plastliknande material med hög tålighet. Ett annat vanligt fönstermaterial är aluminium, som också tenderar att vara rejält slitstarkt och stå emot även de mest extrema väderförhållandena. Även om moderna fönster kräver mindre underhåll är det dock fortfarande viktigt att kontrollera att de är i ett bra skick för att slippa obehagliga överraskningar som resulterar i att du tvingas byta fönster med kort varsel.

Byta fönster 2

Taggar